TGD Toprak Gayrimenkul Danışmanlık  
Emlak No: Emlak Türü : Fiyat Aralığı : TL  TL  
             
Emlak İsteği: Satılık    Kiralık Şehir : Alan Aralığı : m2 m2
Tüm İlanlar
Hibe Bagis
Bagislama hayatta olan kimseler arasinda mülkiyetin tamamini veya bir kismini hiçbir ivaz (karsilik gözetmeden) devredildigi tasarruftur.

18 yasini bitirmemis kimse bagis yapamaz. Yine zihinsel özürlü kimseler bagis yapamazlar. Resit ve mümeyyiz olmayan kisiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bagis yapamazlar. Vasi vesayeti altindaki kimsenin malini bagislayamaz. Anne-baba da velayetleri altindaki küçügün malini satabildigi halde bagislayamaz.

Küçük ve kisitlilar temyiz kudretine sahip olmak kaydiyla resit olmasa da kendisine yapilacak bagisi kabul edebilir. Ancak veli veya vasi küçük veya kisitliyi bu bagisi kabulden men edebilir.

Bagis yapilirken bagisi yapan kimse bagisi kabul eden kimseye bir kisim mükellefiyetler yükleyebilir. Bu mükellefiyet bir seyi yapma veya yapmaktan kaçinma seklinde olabilir. Böyle bir mükellefiyet varsa bagis resmi senedine bu mükellefiyet de yazilir.

Gerekli Belgeler

1-Bagislanacak tasinmaza ait tapu senedi yoksa ada parsel numarasini gösterir belge veya malikin sözlü beyani

2-Bagislayanin ve bagislanin veya temsilcilerinin fotografli nüfus cüzdani

3-Taraflardan biri veya ikisinin temsili söz konusu ise temsile iliskin belge

4-Bagislayanin bir bagislananin iki adet fotografi

Mali Yönü

1-Beyan edilen emlak vergisi degerinden az olmamak üzere ve yeniden degerleme oraninda uygulanarak bulunacak degerin binde 54 oraninda tapu harci bagisi kabul edenden tahsil edilir

2-Tasinmaz mallarin var ise veraset intikal vergisi ilisigi kestirilir

3-Döner sermaye isletmesince belirlenen tarifeye göre ücret ve egitime katki payi ve özel islem vergisi tahsil edilir.

BAGISTAN RUCU EDILEREK TASINMAZIN GERI DÖNMESI

Rücu (vazgeçebilme) sartiyla bagis yapilmasi mümkündür. Rücu sartli bagista tasinmaz malin mülkiyeti bagisi kabul eden kimse adina tescil edilmekle beraber, serhler sütununa rücu sartinin varligi isaret edilir (BK.242,TST.55).

Buradaki rücu sarti sadece bir tek sart olabilir. O da bagisi kabul edenin bagislayandan önce ölmesi halinde tasinmazin bagislayana geri dönecegi sartidir. Bunun disinda bir sartla tasinmaz geri dönmez (TST.11). Ancak bir tüzel kisi lehine rücu sartli bagis yapilmis olup da tüzel kisilik son bulursa bu da bir bagistan dönüs (vazgeçme) sebebidir.

Rücu sarti gerçeklesirse, yani lehine bagis yapilan kimse bagis yapandan önce ölürse, lehine rücu sarti bulunan kimse (eski malik) tasinmaz malin kendi adina yeniden tescilini isteyebilir. Bunun için mahkemeye basvurmasina gerek yoktur. Nüfus kayit örnegi veya bir veraset senedi ile bu ölümü kanitlayarak tapu sicil müdürlügünden istemde bulunursa, tasinmazin mülkiyeti rücu eder. Bunun için tasinmazin halen ölen bagis lehdarinin adinda kayitli olmasi sart degildir. Tasinmaz bir baskasina devir edilmis olsa dahi üzerinde bazi haklar kurulmus olsa dahi mülkiyet bagistan rücu eden adina tescil edilir. Zira bu tasinmazi devir alanlar veya hak edinmis kimseler rücu sartini serhler sütununda görerek ve kabullenerek devir almis veya hak edinmislerdir. Bu nedenle bu haklarin tümünün terkini gerekir.

Islemin Mali Yönü

Harçlar Kanununa ekli (4) sayili Tarifenin 3. Pozisyonuna göre bagistan rucü hakki kullanilarak tasinmazin eski malik adina tescili istendiginde, Binde 9 oraninda tapu harci tahsil edilir.

Ayrica Döner Sermaye Isletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Satılık Emlak İlanları Kiralık Emlak İlanları Kredi Hesaplama